maanantai 11. marraskuuta 2013

Kuulakurssilla KuntoCenterissä

Hopsan saa, aika kuluu hyvässä seurassa.

Tämän vuoden isänpäivää vietettiin hieman erilaisissa merkeissä aikasempiin verraten. Auton nokka kaarsi Ideaparkkiin, ei suinkaan ostoksille vaan kahvakuula- sekä bodyweight kurssille. Kurssin vetäjänä toimi Antti Nurmi Spartanista. Kuten monessa muusakin asiassa, on erilaisia koulukuntia eli tapoja tehdä asioita ja sen vuoksi oli äärimmäisen hyödyllistä lähteä katsomaan vaihteeksi kahvakuulailua toisenlaisesta kulmasta.

Kurssille osallistuminen oli ilman muuta järkevää vaikka tänään kroppa on kuin hakattu :) Ei sitä kukaan hakannut, mutta pitkästä aikaa tuli tehtyä ns. kehittävää treeniä. Ja tämä onkin yksi asia mitä omassa treenissä olisi syytä miettiä. No, pohditaan sitä toisessa kirjoituksessa, sillä tämä on omistettu yksinomaa tämän kurssin läpikäymiseen.

Kurssi alkoi pienimuotoisella liikkuvuusharjotteilla, niin että saatiin kroppaan riittävästi lämpöä lähteä tekemään harjotteita. Eka kaksituntinen käytiin lävitse perustekniikoita kahvakuulailussa. Koska tiesin, että edessä on 4 tunnin rypistys, valkkasin pienen kuulan itselleni. 8 kg ihana pinkki kisakuula ja vähän haasteeksi 12 kg sinisen kisakuulan. Sinällään jo se oli virkistävää että tehtiin kisakuulilla. Itse käytän lähestulkoon kokonaan pieniä kuulia, joiden kanssa mm. rinnalle veto on vaan erilaisempaa kuin kisakuulalla.
Siinä on kisakuula poikineen valmiina töihin.
Alkuun tehtii kahden käden etuheilautusta ja Antti arvioi tekniikoita. Itselle on kehittynyt ns. säästävä tekniikka oletettavasti juuri ohjaajana toimimisen tueksi. Antti antoi lisävinkkejä millä saadaan ns. enemmän voimaa liikkeeseen, enemmän tehoa treeniin ja lopuksi käskyn (mitä tiesin jo odottaa) kokeilkaa kaikki ISOMMALLA kuulalla. No mitäpä siinä empimään jos kerran käsky käy, niin hyökkäsin kuin salama 34 kg harmaan ison kuulan luo ja lähdin suorittamaan. Ainoa haaste mikä minulla tulee niin ison kuulan kanssa on puristusvoima käsissä. Vaikka keskivartalo jaksaisikin, niin ei kovin pitkää sarjaa jaksa tintata menemään pelkäämättä ettei kuula tipu maahan. Jokatapauksessa, tämä oli pitkästä aikaa avaava kokemus. Nyt oikeasti loppuu sillä 8 kg kuulalla heiluttelut justiinsa! Uskoa ihmiset itseenne! Yhden käden liikkeet on toki asia erikseen, mutta heilautukset saa parhaiten tuntumaan isolla kuulalla.

Luonteva jatko oli tietysti yhden käden etuheilautus pysäytyksellä ja jatkoa high pull ups:iin. Ai mihin? Tässä malli ohjaajan tekemänä you tubessa. Tätä liikettä olen tehnyt kun olen ihan ekan kerran törmännyt kuulailuun paikallisen itsepuolustusseuran kuulatunnilla. En tosin muistanut tätä nimeä, mutta liikkeen muistin. High pull upsilla saa aika mukavasti vahvistettua yläselän lihaksia, suosittelen ehdottomasti ottamaan mukaan treeniin. Tästä matka jatkuikin iloisesti rinnalle vetoihin ja kyykkyihin. Huomion arvoinen varoituksen sana tässä kohtaa, kun teet rinnalle vetoa kahdella kuulalla on äärimmäisen tärkeää että räkkiasennossa sormet osottavat kohti kattoa, muuten sormet voivat jäädä kahden kuulan väliin puristukseen.

Tainan malliesimerkki kahdella kuulalla rinnallevedon loppuasennosta. Huomaa kunnon haara-asento on oltava jos meinaa kuulat saada mahtumaan jalkojen väliin.

 


Meillä on menossa tässä treeni missä vuorotellen tehtiin 10 etuheilautusta, 5 yhden käden etuheilautusta molemmin puolin, 5 rinnalle vetoa molemmin puolin ja 5 syväkyykkyhyppyä pehmeästi laskeutuen.



Rinnalle veto koetaan monesti hastavaksi liikkeeksi, ei ainoastaan sen vuoksi että sitä ohjataan niin erilailla. Jälleen kerran palautetaan kysymys pohdittavaksi kehittävästä treenistä - jos haluat kehittyä kannattaa valita painavampi kuula. En muista enää millä tein rinnalle vetoa, mutta Antin mielestä tekniikka parantui voimakkaammaksi kun otin painavamman kuulan. Samoin palautettiin mieleen vahva asento, jotta voit tehdä painavilla kuulilla harjotteita, sinulla pitää olla vahva asento.
 
Siinä se on, vahvassa räkissä. Mari yrittää painaa kuulaa ihan tosissaan maahan, ei liikahdakkaan.
Jossain näillä main on hyvä todeta, että minulla on ainoastaan yksi proteiinipatukka mukana, voipi olla että tulee nälkä... Ekan kaksituntisen lopuksi kävimme vielä lävitse tuulimyllyn. Tuulimyllyä tulee tasasin väliajoin teetettyä tunneilla ja se herättä melko usein jännitystä kuulailijoissa että pystynkö hallitsemaan olkapääni. Kysymys on varsin relevantti ja kannattaa ehdottomasti tehdä aina oman kehon tuntemuksen mukaan liikkeet. Tuulimylly on varsin hyvä liike myös liikkuvuutta parantamaan. Mutta toki vaatii hallintaa. Tästäkin liikkeestä saa hyviä erilaisia variaatioita tehtyä ottamalla toisen kuulan alakäteen mukaan. Ja vaikka jättämällä yläkädestä kuulan pois kokonaan. Itselläni vasemman puolen olkapään alue/lavan alue on jotenkin heikkona, sitä pitäisi lähteä kuntouttamaan ja tuulimylly nimenomaa olisi yksi vaihtoehto, tosin pienemmällä painolla alkuun, jotta saa kuntoutettua olkapään ympärillä olevia lihaksia.
 
Tästä matka jatkui kahden kuulan tekniikoihin. Uutena tuttavuutena omeletti. Omeletti ei ihan vielä jäänyt haltuun, sitä pitää siis treenata ja pureksia ensin enemmän.
 
Sen jälkeen kehon painolla tehtäviin liikkuvuus/lihaskunto harjoitteisiin. Alkulämppärinä tehtiin kylkilankku, josta kiepsahdettiin supermiesasentoon (lankku ja toinen käsi on suoristettuna eteenpäin) siitä jatkaen suoralla kädellä koskettamaan vastakkaisen jalan varvasta, paluu supermiesasentoon ja siitä kylkilankkuun. Jep, luulot pois :) Tiukkaa settiä, tosin, erinomaisen hyvä vartalon hallinta liike. Todella monella lantio lähtee tasapainottamaan tilannetta ja keikkaa, siihen siis kannattaa keskittyä.
 
Näistä jatkettiin esimerkiksi punnerruksiin. Jos haluat kehittyä hyväksi punnertajaksi, sinun kannattaa tehdä erilaisia punnerruksia. Antin ohjeiden mukaisesti kädet on noin hartioiden leveydellä, sormet osottaa inasen ulospäin ja vartalo suorana (voi pitää aluksi polvet maassa), kyynärpäät kylkiä hipoen laskeudutaan kohti maata ja sieltä ylös. Ai helppoa? Jo muutama peräkkäinen puhdas punnerrus teki ainakin meikäläisen kropalle sellaista treeniä ettei puhettakaan että niitä nikutettaisiin esimerkiksi minuutti putkeen. Tästä on mahdollista tehdä erilaisia variaatioita, kuten lapapunnerrus, T-punnerrus, kolmiopunnerrus tai skorpionipunnerrus. Voin kertoa, skorpionipunnerrus jäi odottamaan vielä parempaa voimapäivää :)
Skorpionipunnerrus. Morjes!

Tässä alemmassa kuvassa on tutun olonen liike keho ja mieli-tunniltani... tai siis alku on, se alku osa missä rullataan ylävartalo maahan rennoksi ja kävellään käsillä kauemmaksi varpaista aina lankkuun asti. Sen jälkeen tehdään punnerrus (puhdas punnerrus tai lankku) ja siihen ne yhtäläisyydet loppuivat. Loppu tosiaan ponnistetaan käsillä pompate kohti varpaita. Jos oli riittävän leveä haara-asento niin pääsin kahdella, mutta normileveys vaati kolme pomppausta.
Tässä se Antti pomppii :)
 
No mitä minä kurssista sain, kipeiden lihasten lisäksi? Älyttömästi uutta innostusta, energiaa ja päättäväisyyttä tuoda teille hyvät asiakkaani uusia näkökulmia harjoitteluun. Muutama uusi liike tuli löydettyä sekä ennen kaikkea palautettua usko siihen että isoilla kuulilla voi harjoitella turvallisesti. Kerro minulle mitä haluat treeniltäsi saavuttaa, minä autan sinua tekemään treeni, joka vie sinua kohti tavoitettasi.
 
 
energisin kuulaterkuin,
Katja
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti